О фестивалу

 

ГЛУМИЈАДА је међународни фестивал ревијалног карактера на коме се представљају школе глуме за децу од 5 до 19 година из Србије и читавог региона.

На Глумијаду су сви добродошли, јер и посетиоци могу да учествују у радионицама које воде домаћи и страни стручњаци из света театра, телевизије и филма!

Програм фестивала је усмерен на развијање креативног размишљања и вештине комуникације код деце и младих, као и на побуђивање интересовања за позориште и књижевност код свих узраста.

Због свега тога, улаз на све представе и радионице током 3 дана трајања фестивала је бесплатан.

 

 

Циљ пројекта “YOUNG THEATRE” је упознавање са трендом ниског и сталног смањења интересовања за позориште међу европском публиком, посебно међу младима, и повећањем тог интересовања експлоатисањем потенцијала за изградњу публике кроз импровизационо позориште.

Пројекат ће то постићи кроз развој иновативног програма образовања о уметности и развоја публике у области позоришта, а затим га спровести у четири земље, на циљним групама, укљученим у приближавање позоришта младој публици: (1) позоришним професионалцима и (2) педагозима који раде у школама. Рад на пројекту донеће и формирање међународне Мреже позоришта за младе коју ће чинити партнерске институције, посвећене имровизационом позоришту за децу и младе и развоју младе публике у области позоришта.

У оквиру фестивала ГЛУМИЈАДА одржаће се радионице - перформанси позоришта импровизације које су основа пројекта YOUNG THEATRE

Радионице су отворене за све младе који желе да открију чари импровизације или развију технике које помажу у комуникацији и сценском наступу.

 

ГЛУМИЈАДА се препоручује свима, и деци и младима и одраслима, једном годишње! 

Ево и зашто.
  • Развијање интересовања за позориште и књижевност код деце
  • Развијање креативног размишљања деце кроз обликовање и извођење игроказа, представа и мултимедијалних перформанса
  • Развијање самопоуздања и вештина комуникације код деце и младих, што ће им касније помоћи да буду успешнији ма коју професију да изаберу
  • Вежбање концентрације и пажње, координације покрета и правилног држања тела, као и навикавање на правилан и књижевни говор код деце и младих
  • Промовисање позоришне игре као начина организације слободног времена како би се код деце подстакао развој интелигенције и маште
  • Упознавање са глумачким програмима основних школа кроз дружење, сарадњу, учествовање у радиницама и гледање представа

 

Глумијада ће бити део новог пројекта ЕУ Young Theatre on the Move. Главни циљ пројекта је да развије и распространи иновативни, привлачни и практични приступ развоју публике који се ослања на креативне методе и технике театра импровизације и савременог плеса и њиховог заједничког потенцијала. Пројекат ће ово постићи развијањем иновативног програма културне и уметничке едукације чије технике потичу из овог поља. Методологија програма биће достављена у свих пет партнерских земаља (Словенија, Француска, Румунија, Пољска и Србија) кључним циљним групама у креирању програма развоја публике и културног образовања за младе: позоришни и плесни професионалци, педагози, људи који раде са омладином и други важни културни оператери у овом пољу.

Website by mzlaki-logo Studio Mzlaki